05 november 2011

Caramel brownies

Misslyckades med bakandet i onsdags, skyller på sjukdom. Tänker inte ens bemöda mig med att lägga upp bedrövelsen, eftersom bilderna blev fula och resultatet trist. Smashar istället in en riktig vinnare, nämligen crowd pleasern Caramel brownies, ärligt lånad från Söta Saker. Det här är kakan som får vuxna människor att svulla som tonårsbulimiker, män att fråga efter receptet och kvinnor att fria. Kort sagt; succe varje gång - och busenkelt. Ugnen på 200 grader tack, rota fram:


2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
2 ägg
100 g mjölkchoklad
100 g smör
1 nypa salt


Jag rekommenderar att smälta smöret i en kastrull istället för i formen - däremot kan du smöra formen och pudra den med kakao innan du kör igång med resten. Smidigt att ha allt klart, smält choklad har en tendens att stelna snabbt.

Tag två medelstora ägg.
Ned i bunken tillsammans med sockret, vispa slarvigt med gaffel.
Smält smöret och chokladen tillsammans i en kastrull.
Rör ned smörchokladen i äggsockret, tillsätt därefter mjöl och salt i omgångar.
Häll snabbt ned smeten i formen innan den stelnar.
Idag valde jag en med avtagbar kant, tyckte det passade. Gillar denna.
Grädda i mitten av ugnen minst 15 minuter. Jag preppade underlägg under tiden.
Låt svalna, skär i lagoma kuber och ta emot applåderna.
 Inga alls konstigheter, man bakar den på 5 minuter blankt och det är ju verkligen inga avancerade ingredienser. Ändå är det i särklass den dessert jag fått mest beröm för. Tar med det som återstår till kollegorna på måndag, ser redan fram emot de klentrogna, förtjusta minerna första tuggan alltid ger upphov till.

3 kommentarer:

  1. Om man siktar mjölet blir baket ännu bättre!

    SvaraRadera
  2. Eller hur! Fingrade på en jättefin sikt i helgen, införskaffar den nog inom kort.

    SvaraRadera