Efter förra veckan utflykt till småkakornas land är jag tillbaka på bekvämt territorium, nämligen de mjuka kakornas. Den här kakan är ett experiment som blev otroligt lyckat - helt enkelt resultatet av svaret på frågan "Vad är svingott tillsammans?". Mandelmassa, vanilj och kardemumma! Sätt ugnen på 175 grader och leta fram:
75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 tsk stött kardemumma
150 g mandelmassa
1 dl grädde
Som vanligt: ställ in först in smöret i kakformen så smälter du smöret och smörjer formen samtidigt och utan kladd. Kom ihåg att ta ut det bara, brukar vara klart ungefär när äggen och sockret vispats.
|
Knäck äggen i bakbunke, tillsätt sockret. |
|
|
Vispa fluffigt och oknastrigt. |
|
Mät upp bakpulver, mjöl, vaniljsocker och salt i en egen skål. Blanda. |
|
Stöt kardemumman och hata mig inte för att jag har en så snygg mortel. |
|
Blanda i mjölblandningen i äggsockret, tillsätt därefter kardemumman. Häll i det svalnade smöret och grädden. Plocka fram rivjärnet och ta fram mandelmassan:
|
Riv grovt och akta fingrarna. I med rivet i smeten! |
Blanda och provsmaka, häll därefter smeten i din bröade form. Grädda långt ned i ugnen i minst 35 minuter, förmodligen snarare 45. Beror på vilken form du använder såklart, jag tog en hjärtformad.
|
Låt svalna lite, skär sedan längs kanterna och stjälp upp på ett fat. |
|
När kakan svalnat, pudra med lite florsocker blandat med vaniljsocker. |
Resultat: succé! Alla som testat den här kakan (Emelie, jag själv samt mina arbetskamrater) är eniga: den är ungefär hur god som helst - lite som en blandning mellan bulle och kaka smakmässigt på grund av kardemumman. Konsistensen är underbar, saftig utan att vara tung. Nu ska jag ta en bit till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar