21 oktober 2011

Mammas mjuka pepparkaka

River av det första inlägget med en klassiker bland kakor - den mjuka, goda pepparkakan. Det är min mammas recept ursprungligen men jag har gjort små, små ändringar trots att det egentligen är att häda. I princip är den bara lite mer onyttig nu än när mamma gör den. Sätt ugnen på 175 grader och plocka fram:

2 ägg
2 dl socker
I, 5 tsk mald kanel
I tsk malda nejlikor
I, 5 tsk stött kardemumma
½ tsk ingefära
1 nypa salt
75 g smält smör
1 ½ tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl mjölk eller helst grädde
2 msk lingonsylt

Lägg smöret i den form du  valt och ställ in i ugnen medan den värms upp - du slipper diska en kladdig smörkastrull och kan smidigt bröa den redan smorda formen. Låt smöret svalna medan du sätter igång:

Vispa ägg och socker pösigt (ledtråd: det ska inte knastra på botten).





Blanda mjöl och bakpulver ordentligt i en separat skål.
Rör försiktigt ned mjölblandningen i äggsockret, tillsätt därefter grädden/mjölken. Nu är det dags för kryddor!

Mortla kardemumman, inte alltför fint.

I med alla kryddorna i smeten!
Nu tar du det svalnade smöret och häller i. Bröa formen också och häll därefter över i smeten den.

Droppa lingonsylt (jag har mammas hemkokta) över hela ytan.
Ta en sked och smeta ut sylten med lätt hand.
Tada! Den här gräddades i ungefär 30 minuter, alltid läge att känna efter då.
Som genom ett underverk har lingonen bekvämt lagt sig på botten. Prickigt!
Inga konstigheter alls, svingott och svinenkelt. Jag kommer att försöka experimentera lite (mandelmassa? äpplen?) framåt jul, men det här är ett bra grundrecept.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar