22 november 2011

Blondies

Jag slits ofta mellan att vilja prova något nytt och att köra säkra kort (älskar berömmet på jobbet) - idag fick jag en snilleblixt som kombinerade de tu. Om man byter ut den bärande ingrediensen i en "gammal" kaka så blir det ju något nytt, fast med ganska modest risktagande. Jag tog mitt tryggaste recept Caramel Brownies och bytte ut mjölkchoklad mot vit choklad och vaniljsocker - vips så föddes Blondies! I princip hela tillvägagångssättet är detsamma, så sätt ugnen på 200 grader och get to it:


2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
2 ägg
100 g vit choklad
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 nypa salt

Tag fram din bakbunke of choice, jag håller mig till kära Margareta.
Knäck äggen och vispa samman dem med socker och vaniljsocker. Själva vispandet är den enda skillnaden mot Caramel Browniesreceptet, det är mest för att jag glömde mig och att jag gillar att vispa.
Som sagt, vispa ägg och socker till det är oknastrigt.  
Smält smör och choklad i en kastrull, passa noga så det inte bränns vid.
 Rör ned smörchokladen i bunken, tillsätt mjöl och salt. Häll över i form med löstagbara kanter eller en välsmord valfri och grädda i mitten av ugnen i cirkus 15 minuter.
Klart! Som en liten sol. 
En alldeles utmärkt kaka, även för mig som egentligen inte tycker om vit choklad. Ganska roligt att få folk att försöka gissa vad den smakar - en ljus kaka associeras ju inte direkt med chokladsmak. Konsistensen blir helt perfekt, mera seg och fuktig än kladdig och rinnig, precis som jag vill ha det.

2 kommentarer:

  1. Helt klart kakornas okrönta konung, eller ja, drottning!

    SvaraRadera
  2. Eller hur! Snart dags för eftermiddagsfika.

    SvaraRadera